Haber

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı: Depremin açtığı yaralar zamanla iyileşti

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Lideri İbrahim Şenel, Kahramanmaraş merkezli depremlerle ilgili, “Türkiye’yi etkileyen asrın felaketi, milletimizin güçlü dayanışma ruhu ve depremin açtığı yaralarla asrın birliğine dönüştü. Hükümetimizin vakit kaybetmeden uyguladığı zamanında ve doğru çalışmalarla deprem atlatılmıştır.” söz konusu.

Şenel, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından 6 Şubat 2023 depreminin birinci yıl dönümü dolayısıyla Ankara’da düzenlenen “Afet İletişim Sempozyumu”nda konuştu.

Felaketin ülke ekonomisine maliyetinin 103,6 milyar dolar olarak hesaplandığını belirten Şenel, toplam maliyetin 2023 milli gelirinin yaklaşık yüzde 9’una tekabül ettiğini söyledi. Şenel, deprem sonrası dayanışmaya dikkat çekerek şunları söyledi:

“Yalnız deprem bölgesini değil tüm Türkiye’yi etkileyen asrın felaketi, milletimizin güçlü dayanışma ruhuyla asrın birliğine dönüşmüş, depremin açtığı yaralar zamanında ve zamanında tedavi edilmiştir. Bu kadar çok can kaybına neden olan depremin ilk anından itibaren hem acil müdahale kapsamında hem de sonrasında “Devletimizin tüm kaynakları her türlü ihtiyacı karşılama kararlılığıyla seferber edilmiştir.” Yeniden yapılanma çabalarında her türlü destek.”

Geçen yıl deprem bölgesine 960 milyar lira kaynak gönderildi

İlk aşamada ihtiyaçlar için başta AFAD olmak üzere ilgili kamu kurumlarına 221 milyar lira kaynak aktarıldığını belirten Şenel, daha sonra gönderilenler de dahil olmak üzere bu bölgeye toplam 960 milyar lira kaynak tahsis edildiğini belirtti. Şenel, bu sayıya ulusal ve uluslararası kaynaklardan gelen bağışların dahil olmadığını belirtti.

Depremin ilk anından itibaren başta eğitim ve sağlık olmak üzere temel hizmetlerin kesintisiz sağlanması için gerekli altyapının oluşturulmasına yönelik yatırımlara hız verildiğini vurgulayan Şenel, son olarak Milli Eğitim Bakanlığı’na 12 milyar liralık ek kaynak tahsis edildiğini belirtti. yıl 45 bin derslikte bakım onarım çalışması yapıldı.

Bakanlığa 2024 yılı için deprem bölgesinde kullanılmak üzere 41 milyar lira tahsis edildiğini vurgulayan Şenel, 1542 okulun inşaatının devam ettiğini belirtti.

Sağlıktan ulaşıma destekler

Depremin ardından açılan hastaneler hakkında bilgi veren Şenel, 890 yatak kapasiteli 9 acil hastanenin bu yıl tamamlanacağını kaydetti.

Hasar gören içme suyu, elektrik, ulaşım ve bağlantı altyapısının yeniden üretimi ve güçlendirilmesi için çalışmalar yapıldığını anlatan Şenel, bölgede tahrip olan kültürel altyapının yerleşim birimleriyle eş zamanlı olarak yeniden inşası için çalışmaların sürdüğünü söyledi.

Şenel, 2024 Merkezi Yönetim Bütçesinden bölgenin yeniden yapılandırılması ve ülke genelindeki deprem tedbirlerine 1 trilyon 28 milyar lira kaynak ayrıldığını belirterek, şöyle konuştu: “Bu miktarın 650 milyar lirası afet konutları ve altyapı inşaatlarına gidiyor. Kamu kurumlarının hizmet binaları ve tesisleri için giderler 165 milyar lira.” “Yatırımların 135 milyar lirası deprem bölgesinde yerinde dönüşüm kampanyasına, geri kalan yaklaşık 78 milyar lirası ise diğer illerdeki kentsel dönüşüm çalışmalarına kullanılacak.” dedi.

Depremin birinci yıl dönümüne ilişkin rapor geliyor

2024 Yatırım Programında deprem tedbirleri için 510 milyar lira ödenek ayrıldığını belirten Şenel, depremin birinci yıl dönümü münasebetiyle “2023 Kahramanmaraş ve Hatay Depremleri Yeniden Yapım ve Kalkınma Raporu”nun yayınlanacağını belirtti. Şenel, “Raporda depremin yarattığı etkiler, deprem sonrasında afetten etkilenen bölgenin toparlanması ve sektörün yeniden canlandırılması için bir yıllık süreçte atılan adımlar ve yapılan yatırımlar yer alıyor. sektörel bölünme.” değerlendirmesini yaptı.

Raporun gelecekteki süreç ve kaynak planlamasına yönelik ihtiyaçların belirlenmesinde önemli bir yol gösterici olacağını belirten Şenel, şöyle konuştu:

“Önümüzdeki dönemde de önceliğimiz depremden etkilenen vatandaşlarımızın kalıcı barınma ihtiyaçlarının tam olarak karşılanması, tüm kamu hizmetlerinin etkin bir şekilde yürütülmesine yönelik altyapının sağlanması, ekonomik ve sosyal hayatın güçlü bir şekilde sürdürülmesidir. Mücadelemize devam edeceğiz. Bu hedef doğrultusunda devletimizin tüm kaynak ve imkanlarının seferber edilmesi çabasını vurgulamak istiyorum.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu