Haber

Hopa Ziraat Odası Başkanı Muti: “Çaykur’un planlama hatası nedeniyle sezon geç açılınca çay tarlada sorun olmaya başladı.

UĞUR İSTANBUL

Artvin Hopa Ziraat Odası Başkanı Olcay Muti, Hopa ilçesinde faaliyet gösteren çay üreticilerinin sorunlarını dinledi. Üçüncü çay sezonunun geç açıldığını ve bahçelerde üretim kaybı yaşandığını belirten Muti, “ÇAYKUR’un planlama hatası nedeniyle sezon geç açıldığında tarlada çay sorun olmaya başladı. Bu da tarlada kilo kaybı anlamına geliyor.” Aynı zamanda çayın kalitesi de düşüyor. Bu arada bu yıl rekoltede de düşüş göreceğiz. Bahçelerdeki verim kaybı zaten verim düşüklüğünün göstergesidir” dedi.

Artvin Hopa Ziraat Odası Başkanı Olcay Muti, Hopa’da çay üreticilerinin yaşadığı sorunları tespit etmek amacıyla bugün üreticilerin bahçelerini ziyaret etti. Muti, çay sezonunun geç açılması nedeniyle çay bahçelerinde ürün kaybı yaşandığını ve üreticilerin zarara uğradığına dikkat çekti. Muti, ANKA’dan çay üreticilerinin yaşadığı sorunlara ilişkin HaberlerAjansa şunları söyledi:

“ÇAY SEZONUNUN GEÇ AÇILMASI NEDENİYLE ÜRÜN KAYBI YARATTI”

“Kemalpaşalıyım ve bir haftadır çay sezonunun 3. versiyonu başladı. Üreticilerimizi bahçelerinde ziyaret ediyoruz. Üreticilerin bahçelerindeki sorunlarını yerinde tespit etmek için bugün Muhammet kardeşimizi ziyaret ediyoruz. çay üretiminin verimliliği ve Muhammet kardeşimiz yaşadığı sıkıntıları anlatacak ve öncesinde ben de söylemek istediğim bir şeyi söyleyeceğim.

Şöyle başlayalım, üçüncü versiyon geç başladığı için bahçede çay saati geçti. Tarlada harcanan çay, üretici ve işletmeciler açısından verim kaybına neden olmaktadır. Bu verim kaybının giderilmesi açısından verimin neden-sonuç ilişkisini değerlendirdiğimizde ortaya çıkan sonuç şudur: Çay, dönemin geç açılması nedeniyle kolda sertleştiğinde, çay doğal olarak verim kaybına neden olur. teslim olmak. Yaşanan zayıflama nedeniyle tarlada personel çalıştıran bir çay üreticisi, tam zararla ve daha düşük maliyetle tarım yapıyor.

“ÇAYKUR’UN PLANLAMA HATASI NEDENİYLE SEZON GEÇ AÇILDI VE SAHADA ÇAY SORUN HALİNE GEÇTİ”

Buradaki asıl sorun çayın üçüncü versiyonunun sezonun geç başlaması ve çalışanlar nedeniyle zor bir başlangıç ​​yapmasıydı. Her çay dönemi 40 ila 45 gün arayla başlar. İkinci ve üçüncü versiyonlarda bu süre 40 güne düşüyor. Hava yağışlı ve nem oranı yüksek ise üçüncü versiyonda iş daha erken gelecek. Bu nedenle ÇAYKUR’un planlama hatası nedeniyle dönem geç açılınca çay sahada sorun olmaya başladı. Şu anda gösterdiğim en uygun olanıdır. Sinirlenenler, sinirlenenler var, bu da iş kaybı anlamına geliyor. Dolayısıyla sahada kilo kaybı, fabrikada ise kilo kaybı anlamına gelir. Aynı zamanda çayın kalitesi de düşüyor. Bu arada bu yıl rekoltede de düşüş göreceğiz. “Bahçelerdeki verim kaybı zaten verim düşüklüğünün göstergesi.”

ÜRETİCİ: “İKLİM KOŞULLARI VE FABRİKA’NIN GEÇ AÇILMASI HATAYA NEDEN OLDU”

ÇayÜretici Muhammet Oral, iklim krizi ve fabrikada sezonun geç açılması nedeniyle çayda değer kaybı yaşandığını anlattı:

“Ben emekli bir çay üreticisiyim. Atalarımdan bana kalan çayı yapıyorum. Az önce liderimizin de belirttiği gibi çayda ciddi bir personel açığı var. Çayın kalitesinin yüksek olması için çalışanın çay toplaması gerekiyor. İklim koşulları ve fabrikanın geç açılması aksamaya neden oldu, çay veriminin altına düşüyor ve fiyat kaybı yaşanıyor.

Çayım kalmadı ve gördüğünüz gibi bir makine aldım ve onunla kendim bir şeyler yapıyorum. Çünkü personel bizim için çok büyük bir maliyet. Çay için verilen fiyat 11,30 TL idi ve komşularımın yardımıyla birinci ve ikinci versiyonu toplayıp ortalama fiyatı ödedim. Personel fiyatları artık piyasayla kıyaslanıyor. Personel kiraladığınızda işçiyi evinden alır, yemeğini getirir ve evine bırakırsınız. Açıkçası her şey sorun.”

– Muti:BİRÇOK ÇAY ÜRETİCİSİMİZ HALA GÜBRE PARALARINI ÖDEMEMİŞTİR”

Ziraat Odası Başkanı Olay Muti, Oral’ın konuşmasının ardından çay fabrikalarının önümüzdeki yıl için şimdiden alım yaptığını ve üreticilerin zarar edeceğini söyledi. Muti dedi ki:

“Mayıs ayında ilk döneme başladığımızda motorinin litre fiyatı 18 lira iken bugün 39 liraya çıktı. Mayıs ayında tekrar döneme başladığımızda işçinin kilo başına yevmiyesi 3 liraydı ama çayda çalışan arkadaşlar tahsilat fiyatını 4,5 liraya çıkardılar, çay üreticimizin dediği gibi 11 lira, mayıs ayında 30 kuruşla başladığımız dönemde bugün bize maliyeti aslında devletin verdiği fiyatın üzerine çıktı. mazot fiyatına, işçilik fiyatına baktığınızda, diğer maliyetlere bakıp hesapladığınızda işçi maliyeti bize 6 liraya kadar çıkıyor.Ayrıca gübre maliyetini de ekliyorsunuz ve birçok Çay üreticilerimizin bir kısmı gübre kullanıyor, hala paralarını ödemediler, Tarım Kredi Kooperatifinde faizler devam ediyor.

“ÜRETİCİLERİ KURBAN ETMEYE DEVAM EDİYORLAR. BAKANLIK VEYA ÇAYKUR BUNA MÜDAHALE ETMELİ”

Dolayısıyla devletin bu anlamda çay üretiminde artan maliyetler nedeniyle çaya ödenen fiyatta bir düzenleme yapması ve ek ücret ödemesi gerekmektedir, bunu yapmadığı takdirde çay üreticileri çayı her zaman zararına toplayacaktır. Özel şube çay üreticilerine ihbarda bulunarak bir yıldır çay alımına başladığını belirtiyor. Bir yıl sonra öne sürersem fiyatlar 13 lira, 15 lira olarak belirlenmişti. Ben de çay üreticisiyim ve bu bildirimler bana da geliyor, bir yıl sonra çay satacak, bir yıl sonra parasını alacak ve bir yıl içinde bu üretici doğal olarak düşüş yaşayacak. Özel şube haftalık peşin çay alım kampanyaları başlatmıştır.

2024’te döviz kuru ne olacak, mazot ne olacak, gübre ne olacak? Diyelim ki bir yıl sonra 4-5 lira fazla ödedik, bir yıl sonra mazotun fiyatını bilemiyoruz. Gübre fiyatlarının ne olacağını bilmiyoruz. Döviz kurunun ne olacağını bilmiyoruz. Üreticiyi mağdur etmeye devam ediyorlar. “Bakanlığın ya da ÇAYKUR’un bir şekilde buna müdahale etmesi lazım.”

Kaynak: ANKA / Yerel

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu