Haber

Çin’de Gerilim Piyasaları Etkiledi: Borsa İstanbul Yükselişte, Dolar Hareketlendi, Altın ve Petrol Geriledi

Çin Sincan Uygur Özerk Bölgesi merkezi Urumçi’de karantina altında olduğu iddia edilen bir apartmanda çıkan yangında hayatını kaybeden çok sayıda insan olmasıyla sıfır vaka politikasına yönelik protestolar ülke geneline yayıldı. Gösteriler, ekonomik aktiviteye ilişkin endişeleri artırırken, dünya genelinde de risk algısı yükseldi.

Geçen hafta ABD’de ‘Black Friday’ kapsamında harcamalar da beklenen seviyede olmayınca belirsizlik arttı. 

Varlık fiyatlamalarında tesirli olan Çin’deki protestolar nedeniyle dolar endeksi de hareketlendi. Borsa İstanbul’da yükseliş seyri sürerken, altın ve petrol haftaya düşüşle başladı.

BIST 100 endeksi güne yüzde 0,66 oranında 32,07 puan artışla 4.906,40 puandan açılış yaptı.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi cuma gününü yüzde 0,33 oranında yükselişle 4.874,34 puanla tüm zamanların en yüksek kapanışıyla gerçekleştirdi.

Bugün gündemde öne çıkan önemli bir veri olmazken, ABD’de Dallas Fed imalat aktivite endeksi ve Çin’deki protestolar izlenecek. ECB Başkanı Christine Lagarde’ın konuşması da takip edilecek.

Teknik olarak endekste 5.000 düzeyi direnç pozisyonunu korurken, aşağıda da birinci olarak 4.830, kırılırsa 4.680 düzeyi dayanak pozisyonunda bulunuyor.

Çin’de protestolar, ABD ve Avrupa vadeli endekslerine de düşüşle etki etti.

Yeni haftanın ilk gününde ABD ve Avrupa vadeli endekslerine aşağı yönlü bir seyir hakim. Çin’de sıfır olay siyasetine yönelik protestolar, artan COVID hadiseleri ve ABD dolarının güçlenmesi bugün Asya borsalarını olduğu üzere ABD ve Avrupa borsalarını da aşağı çekiyor.

TSI sabah saatlerinde vadeli Dow Jones Sanayi Endeksi yüzde 0,38, S&P 500 vadeli endeksi yüzde 0,61 ve Nasdaq 100 vadeli endeksi yüzde 0,83 ekside bulunurken, Avrupa’da da FTSE 100 vadeli endeksi yüzde 0,47, FDAX yüzde 0,45 ve Eurostoxx 50 vadeli endeksi yüzde 0,75 aşağıda seyrediyor. 

Uzmanlar, Çin’deki gelişmelerin varlık fiyatları üzerinde tesirli olmasını beklerken, haber akışının da piyasalarda oynaklığı artırabileceğini belirtiyor. 

Asya borsalarında satış baskısı görülürken, Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 1,4, Japonya Nikkei 225 endeksi yüzde 0,4 ve Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 1,2 oranında düşüşle günü tamamladı.

Dolar/TL, geçen haftanın son süreç gününde yatay seyir izlerken, bugün piyasa açılışında 18,63 düzeyinden süreç gördü.

Veri gündeminde bu hafta ABD’de açıklanacak işgücünün, Fed’in aralık toplantısında belirleyici olması bekleniyor. Fiyatlamalarda yüzde 75 ihtimalle 50 baz puan faiz artışı öngörülüyor. Geçen hafta kelamlı yönlendirmeleri izlenen Fed yetkililerinin, 50 baz puanlık faiz artışına yeşil ışık yaktığı görülmüş, tutanaklarda da faiz artırımlarının yavaşlaması sinyali verilmişti.

Gelişmeler tahvil piyasalarında karışık bir seyre neden olurken, resesyon sinyali olarak izlenen ABD 10 yıllık tahvil faizi ile 3 aylık hazine bonosu getirisi farkı eksi 67 baz puanla Aralık 2000’den bu yana zirvede görülüyor. 

Resesyon riskinin artması ve Çin’den gelen haber akışı emtia fiyatlarında gerilemeye neden olurken, dolar endeksi yeni haftada yüzde 0,3 yükselişle 106,4 düzeyinde bulunuyor. 

Avrupa’da da hem Çin hem de enflasyon baskısı sürüyor. Euro/dolar 1,038 seviyesinden, euro/TL de 19,34 seviyesinden işlem gördü.

Petrol fiyatları Aralık ayından bu yana görülen en düşük seviyeleri test etti. Altın fiyatları hafif geriledi.

Çin’de Sıfır-COVID siyasetlerine karşı başlayan protesto şovları petrol talebini düşüreceği beklentileri ve yatırımcıların G7’nin Rus petrolüne fiyat sınırı uygula planları öncesinde ihtiyatlı hareket etmek istemeleri uluslararası piyasalarda petrol fiyatlarını aşağı çekti. 

Ayrıca, devam eden görüşmelerde Avrupa Birliği ülkeleri henüz Rus petrolüne uygulanacak tavan fiyat uygulamasında anlaşmaya varamadı. OPEC+’nın 4 Aralık toplantısı öncesinde kimi yatırımcıların piyasayı uzaktan izlemeyi tercih etmeleri de düşüşte rol oynadı. 

ICE’de Brent petrolünün varil fiyatı bu saban 81,06 dolar ile Aralık ayından bu yana görülen en düşük seviyeleri test etti. Sabah saatlerinde fiyat Cuma gününe göre yüzde 2,55 düşüşle 81,50 dolar/varil seviyesindeyken, NYMEX’de Batı Teksas petrolünün varil fiyatı 73,82 dolar düzeyinin test edilmesinin akabinde Cuma gününe nazaran 1,97 dolar düşüşle 74,31 dolardan süreç görüyor. 

Analistler Brent petrolünde fiyatın 78,30 dolar/varil düzeyine kadar gerileyebileceğine işaret ediyorlar. Üst hareketlerde birinci direnç 82,35 dolar/varil, buranın üzerinde 84,28 dolar düzeyi bulunuyor.

Altın fiyatları da haftaya hafif gerilemeyle başladı. Sabah saatlerinde ons altın 1.751 dolardan, gram altın da 1.049 liradan süreç gördü.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

--
Başa dön tuşu