Suriye, Türkiye, Orta Doğu ve Avrupa ile iş birliğine yönelik paylaşım yapan ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi ve Ankara Büyükelçisi Tom Barrack, 1916 tarihinde imzalanan Sykes-Picot Mutabakatı’na ait dikkat çeken tabirler kullandı.
Barrack, “Batı, bir asır evvel haritalar, manda idareleri, çizilmiş sonlar ve yabancı idareler dayattı. Sykes-Picot, Suriye’yi ve daha geniş bir bölgeyi barış için değil emperyal kar için böldü. Bu yanılgı kuşaklara mal oldu. Bunu bir daha yapmayacağız” sözleriyle Batı müdahalesi devrinin sona erdiğini, geleceğin bölgesel tahlillerin yanı sıra iştiraklere ve hürmete dayalı bir diplomasiye ilişkin olduğunu belirtti.
“BATILI MÜDAHALECİLERİN DERS VERDİĞİ GÜNLER GERİDE KALDI”
ABD Başkanı Donald Trump’ın 13 Mayıs’ta Suudi Arabistan’ın başşehri Riyad’da yaptığı konuşmaya işaret eden Barrack, Trump’ın, “Batılı müdahalecilerin Orta Doğu’ya uçarak nasıl yaşanacağı ve yönetileceği konusunda ders verdiği günler geride kaldı” sözlerini hatırlattı.
Barrack, Suriye’deki trajedinin bölünmüşlükten kaynaklandığını belirterek ülkenin yine doğuşunun fakat saygınlık, birlik ve Suriye halkına yatırım yoluyla mümkün olabileceğini vurguladı.
“SURİYE HALKIYLA OMUZ OMUZA DURUYORUZ”
Bu sürecin ise hakikat, hesap verebilirlik ve bölge ülkeleriyle iş birliğiyle başlaması gerektiğini vurguladı.
Sorunu ortadan kaldırmadan geçiştirmenin yanlışsız olmadığı değerlendirmesinde bulunan Barrack, “Türkiye, Körfez ülkeleri ve Avrupa ile beraberiz. Bu kere askerler, nutuklar ya da hayali hudutlarla değil, Suriye halkının kendisiyle omuz omuza duruyoruz. Esed rejiminin düşmesiyle birlikte barışa açılan kapıyı aralamış bulunuyoruz, yaptırımları kaldırarak Suriye halkının nihayet o kapıyı açmasına ve yenilenmiş bir refah ve güvenliğe giden yolu keşfetmesine imkan sağlıyoruz” tabirlerini kullandı.
SYKES-PICOT ANLAŞMASI
Sykes-Picot Muahedesi, 16 Mayıs 1916 tarihinde Britanya İmparatorluğu ve Fransa ortasında yapılan, daha sonra Rusya’nın da katıldığı Osmanlı Devleti’nin Orta Doğu’daki topraklarının paylaşılmasını öngören bilinmeyen mutabakattır.
1917’de Rusya’da iktidarı ele geçiren yeni Sovyet Hükümeti tarafından ifşa edilen muahedeye nazaran;
– Rusya’ya Trabzon, Erzurum, Van ve Bitlis ile Güneydoğu Anadolu’nun bir kısmı,
– Fransa’ya Doğu Akdeniz bölgesi, Adana, Antep, Urfa, Mardin, Diyarbakır, Musul ile Suriye kıyıları,
– Britanya’ya Hayfa ve Akka limanları, Bağdat ile Basra ve Güney Mezopotamya verilecektir.
– Fransa ile Britanya’nın elde ettiği topraklarda Arap devletleri konfederasyonu yahut Fransız ve İngiliz kontrolünde tek bir Arap devleti,
– Filistin’de kutsal yerleşim yeri olması nedeniyle bir memleketler arası idare kurulacaktır.
More Stories
ABD’den tabir özgürlüğünü ihlal edenlere vize kısıtlaması
Eski başbakan Olmert: İsrail savaş kabahati işliyor
İsrailli yedek subaylardan davet: Gazze’deki soykırım savaşı derhal dursun