Haber

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir: Borçlarımız geçmişe göre 9 kat azaldı

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, “2019 yılında bütçenin 3 katı borçla devraldığımız belediyemizin şu anki borcu bütçenin 1/3’ü. Borcumuz geçmişe göre 9 kat azaldı. “

Samsun Büyükşehir Belediyesi Meclis Son Ocak Toplantısı, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir başkanlığında Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. İlgili komitelerden gönderilen 56 gündem maddesinin karara bağlandığı toplantıda konuşan Önder Mustafa Demir, 1 milyar TL’lik krediyi kullanma yetkisini neden aldıklarını, Batı Çevre Yolu’nun yatırım programına alınmasını ve adaylarla ilgili görüşlerini paylaştı. yerel seçimlerde.

“Halit Doğan’ı tebrik ediyorum ve her zaman onun yanındayım”

Çarşamba Belediye Başkanı Halit Doğan’ın AK Parti Samsun Büyükşehir Belediye Başkan Adayı adaylığına değinen Önder Mustafa Demir, “Adaylığı açıklanan arkadaşlarımızı tebrik ediyorum. Büyükşehir ve ilçe belediye başkan adaylarını açıklayan partiler var. Kendilerine de başarılar diliyorum. İlçe belediye başkan adaylarımız yakın zamanda açıklanacak. “Güzel, barışçıl, medeniyetli bir yarış olacak bir seçim ortamı diliyorum. İyi hizmet projeksiyonu, vizyonu olan, vatandaşa hizmet için çabalayan, halkla bütünleşenler işin aslını yapacaktır. Partimizden Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olan kardeşim Halit Doğan’a Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı olarak bir kez daha teşekkür ediyorum. “Kendisini tebrik ediyorum. Başarılarının devamını diliyorum. Her alanda yanında olduğumu söylemek istiyorum” dedi.

“Borçumuz bütçemizin yüzde 30’unun altına düşecek.”

1 milyar TL’lik kredi kullanma yetkisini neden aldıklarını anlatan Başkan Mustafa Demir, “Normalde bu tür kararlar yeni yönetime bırakılır. Ancak mesela kârla uğraşmak zorundayız, bunu yeni yönetime bırakamayız” dedi. Artık yönetim böyle bir şey. Şu anda Gülsan’ın Türkiye’de kamulaştırma konusunda büyük ilerleme kaydettik. Yüzde 50’ye yakınını kamulaştırdık. Ödemezseniz yargı iptal eder, mahkeme masrafları da katlanır. Dolayısıyla bu zorunluluktan doğan bir karardır, her ne kadar borç rakamları açısından 5 yılda çok önemli, yakalanması ve gerçekleştirilmesi zor bir sıçrama yapmış olsak da, siyasete bulaşmaya çalışanlar olabilir. 2019 yılında devraldığınız portre: Belediyemizin SASKİ ve şirketler dahil toplam bütçesi 1 milyar 150 milyon TL, devraldığımız toplam borç ise döviz borçları ile 2019 yılı döviz kuru çarpımı dahil 3 milyar 360 milyon TL. o gün. Toplam bütçemizin 3 katı kadar bir borçla devraldığımızı belirtmek isterim. Raylı sistemden borçlar vardı, atıksu arıtma tesisinden de 50 milyon euroluk borçlar vardı. Bizim dönemimizde ödenen ama raylı sistemden kalan 120 milyon euroluk borç var. Bunu eleştirmek için söylemiyorum. Türkiye Cumhuriyeti’nin en önemli şehirlerinden Samsun Büyükşehir Belediyesi’ni önceki dönemlerde alınan kredilerle birlikte devraldığımız tablo bu. Şu anda belediye bütçemiz 2024 yılında SASKİ ve şirketler dahil yaklaşık 15 milyar TL. Şu anda borcumuzun ana kısmı yaklaşık 6,5 milyar TL. Bu ne anlama geliyor? Bütçemizin yüzde 40’ı. Öncekine göre 3 kat daha fazlaydı. Yüzde 35’i bu kamulaştırma kredileriyle buraya geliyor ama önümüzdeki yaz aldığımız bu kamulaştırma kredilerinin iki katı nakit kasamıza girecek. Zaten bundan sonraki yönetim kasaya girdiğinde bunu açıklayacaktır. “Böylece borcumuz yüzde 30’un altına inecek” dedi.

“Borçlarımız geçmişe göre 9 kat azaldı”

Belediyenin borcunun 9 kat azaldığını belirten Başkan Demir, “Borçumuz yüzde 30’un altına düştü, diğer ilçe ve il belediyelerine baktığımızda oradaki ölçeği Türkiye’nin borcuyla kıyaslamak doğru değil. Samsun Büyükşehir Belediyesi bunu açıkça ifade ediyorum. 5 yıllık sürenin sorumlusu biziz.” Belediyeyi bütçesinin 3 katı borçla satın aldık, şu anda borç bütçesinin 1/3’ü kadar. 2019 yılına göre borcumuz 9 kat azaldı. Yaklaşık 140 tır aldık. 70’in üzerinde inşaat makinesi aldık. 4 beton santrali kurduk. Beton boru ve parke fabrikasını kurduk. Konkasör tesisleri kurduk. Kiraladığımız araçları satın aldık ve artık kira ödemeden kullanıyoruz. Kamulaştırma parası ödedik, bugünkü parayla ödediğimiz tutar 3 milyar TL. İş makinalarına ödediğimiz para bugünün parasıyla 4 milyar TL. 850 mahallenin yolunun sıfırdan yapılması dahil. “470 mahallenin içme suyunun tamamının sağlanması dahil. Bugünün parasıyla borcumuz geçmişe göre 9 kat azaldı. Samsun Büyükşehir Belediyesi bugünkü parayla 28 milyar TL yatırım yaptı” dedi.

“Batı Çevre Yolu yatırım programına alındı, bu yıl ihalesi yapılacak ve üretime başlayacak.”

Batı Çevre Yolu’nun yatırım programına alındığının müjdesini veren Demir, “Artık düz arazi planı yapmaya gerek yok. Bundan sonraki yönetimler tarım arazisi planı yapmasın. Şehir varsa” dedi. Büyüyen, planlı alanlar bitti. Çatalarmut’ta da çalışmalarımız sürüyor. Şehirdeki plansız alanlar riskli alanlardır.” Çabamız yatay mimaride dünyaya örnek olacak Samsun’u inşa etmektir. Bu bizim görevimizdir. İyi şanlar. Allah Milletvekilimiz Mehmet Muş’tan bir kez daha razı olsun. Kendisine şükranlarımızı huzur içinde iletiyorum. Batı Çevre Yolu yatırım programına dahil oldu. Bilgilerini bana aktardı. “Bu senelik bu kadar, ardından Batı Çevre Yolu bu yıl kamulaştırmayla ihale ediliyor. 2024’te üretimine başlayacak. Ardından Doğu Çevre Yolu’nda çalışmalar hızla devam ediyor” dedi.

Komisyonlardan gelen tüm unsurlar kabul edilerek karara bağlanırken, 1 milyar TL’lik kredi kullanım talebi mecliste oy çokluğuyla kabul edildi. -SAMSUN

atabeyajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu