Ekonomi

Mustafa Tuzcu: Cibuti’ye ihracatı 1 milyar doların üzerine çıkarmayı hedefliyoruz

Ticaret Bakan Yardımcısı Tuzcu, Cibuti Ekonomi ve Maliye Bakanı İlyas Moussa Dawaleh, Cibuti Ticaret ve Turizm Bakanı Mohamed Warsama Direh, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak ve iki ülke iş dünyası temsilcileri katıldı. Türkiye- Cibuti İş ve Yatırım Toplantısına Katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Tuzcu, Cibuti’nin hızla gelişen ekonomisi, Afrika Boynuzu bölgesindeki coğrafi ve stratejik konumu ile Türkiye’nin Afrika kıtasındaki en değerli ortaklarından biri olduğunu söyledi.

Tuzcu, özellikle son dönemde iki ülke arasındaki bağlantıların önemli bir sıçrama içinde olduğunu belirterek, ikili ilişkilerdeki bu büyük sıçramanın Cibuti’nin kendi ekonomik büyüme performansından bağımsız olmadığını kaydetti.

Cibuti’nin son 10 yılda ekonomik performans açısından hem kıtanın hem de dünyanın en yüksek büyüme oranlarından birine sahip olduğunun altını çizen Tuzcu, “Cibuti, bölgedeki güçlü bankacılık ve finans sistemi ile çok ciddi bir yatırım. , özel ekonomik bölgeler ve son dönemde kurup geliştirdiği limanlar, sahip olduğu potansiyeli tüm firmalarımıza, firmalarımıza sunmaktadır.” dedim.

Tuzcu, “Cibuti’yi sadece bir Cibuti pazarı olarak görmüyoruz. Cibuti aslında hem Doğu Afrika’ya hem de tüm Afrika’ya açılan bir kapı. Arkasında yaklaşık 200 milyonluk nüfusuyla başta Somali, Eritre olmak üzere birçok ülke var. Etiyopya aslında birçok ülkeye ulaşmaya çalışıyor” diyen Cibuti’ye gönderdiğimiz ürünler Cibuti’de kalmıyor. Afrika’nın birçok yerine dağıtılıyorlar.”

“Türk firmaları enerjiden üretime ve müteahhitliğe kadar birçok alanda çalışabilir”

Cibuti ile ticaret hacmini 2-3 yıl içinde 1 milyar doların üzerine çıkarmayı hedeflediklerini kaydeden Tuzcu, “Ülkemiz arasında yatırımların karşılıklı teşvik ve korunmasına yönelik anlaşmamız var. kısa sürede çifte vergilendirmeyi önleme anlaşması ve ticari ve ekonomik işbirliği ortaklığı anlaşması.’ dedi.

Cibuti’de Türk firmalarının çok aktif olabileceğine ve elektrikten üretime, müteahhitlikten birçok alanda iş yapılabileceğine işaret eden Tuzcu, “Cibuti bizim keşfimiz değil. Çünkü Cibuti pazarında birçok uluslararası şirket ve birçok ülke zaten var. Hem Asya’dan hem Avrupa’dan Türkiye’den birçok firma şu anda Cibuti’de yatırımlarını yaptı.Finansal olarak lojistik olmasının yanında Cibuti’nin Doğu Afrika’daki merkezi konumunun hızla artacağını düşünüyoruz.” açıklama yaptı.

Mohamed Warsama Direh: 2035’e kadar 500 bin turisti ülkemize çekmek istiyoruz

Cibuti Ticaret ve Turizm Bakanı Mohamed Warsama Direh de Cibuti’nin büyük bir yatırım potansiyeline sahip olduğunu belirterek, turizmde ihracat ve ithalat alanlarında birçok yatırım fırsatı olduğunu hatırlattı.

Direh, turizm sektörünün Cibuti hükümeti tarafından öncelikli sektör olarak tanımlandığının altını çizerek, bunun amacının turizm kısmının itici güç olduğu ülke ekonomisinin gelişmesine ve canlanmasına katkıda bulunmak olduğunu vurguladı.

Amaçlarının sürdürülebilir turizm sağlamak olduğunu kaydeden Direh, “2035 yılına kadar 500 bin turisti ülkemize çekmek istiyoruz. Ülkemizde çok özel ve ayrıcalıklı turistik alanlarımız var. Deniz seviyesinden 153 metre aşağıda turistik alanlarımız var. Aynı zamanda çok zengin deniz alanlarımız ve çok büyük bir biyoçeşitliliğimiz var.” Denizlerimiz var. Türk ekonomisi temsilcilerini ülkemize yatırım yapmaya davet ediyoruz. Sizi turizm fırsatlarından yararlanmaya davet ediyoruz. Bu alanda birçok farklı projeye yatırım yapabilirsiniz.” dedi.

Direh, “İkili ilişkilerimiz çok iyi bir dinamik olduğunu gösteriyor. Bunun iki ülke özel sektörü arasında ve yeni pazarlar açısından çok verimli bir ortaklık olduğunu görüyoruz.”

İlyas Moussa Dawaleh: Cibuti’de telekomünikasyon, finans ve altyapı sektörlerinde fırsatlar bulunabilir

Cibuti Ekonomi ve Maliye Bakanı İlyas Moussa Dawaleh, son 10 yılda çok yol kat ettiklerini belirterek, iki ülke arasındaki iş hacminin 40 milyon dolardan yaklaşık 500 milyon dolara ulaştığını hatırlattı.

Türkiye’nin turizm ve balıkçılıkta uzun yıllara dayanan bir tecrübesi olduğunun altını çizen Dawaleh, “Cibuti, Afrika’nın en gelişmiş fiber optik altyapısına sahip ve altyapı kapasitesi açısından en güçlü telekomünikasyon kapasitesine sahip ülke. Telekomünikasyon, finans ve altyapı Cibuti’de. sanayi elde edilebilir.” açıklama yaptı.

Ülkelerini bölgelerinde bir yatırım merkezi haline getirmek istediklerini kaydeden Dawaleh, “Orayı Doğu Afrika’nın Singapur’u haline getirmeyi hedefliyoruz. Cibuti’ye yatırım yapmak 1 milyonluk nüfusa yatırım yapmak olmamalı, buradaki amaç bir Orta Doğu, Asya ve Afrika arasında bağları ve birliği sağlayan bir ülke, bu bir yatırım olmalı” dedi.

Nail Olpak: Cibuti’de jeotermal enerjide önemli bir potansiyel olduğunu biliyoruz

DEİK Başkanı Nail Olpak da Türkiye’nin Cibuti ile sıcak ilişkileri olduğunu ve bunu ekonomi alanında daha da geliştirmek istediklerini belirtti.

Olpak, “Geçen yılın kapanış rakamlarına baktığımızda 530 milyon dolar civarındaki ikili ticaret bir anlamda bizi sevindiriyor. İş konseyimizle birlikte hedeflerimizi biraz daha büyütmek için buradayız.”

Cibuti’nin sadece kendisi olarak değerlendirilmemesi gerektiğine işaret eden Olpak, “Afrika’nın o noktadaki stratejik konumunu biliyoruz. İş dünyasının bu süreci bu çerçevede değerlendirmesini dikkatinize sunmak isterim.”

Olpak, “Dünya genelinde 450 milyar doları aşkın altyapı yatırımı yapan Türk müteahhitlerinin ve iş dünyasının değerli bir rol oynayabileceğini düşünüyorum. Güç, dünyamızın yeni gündem maddelerinden biri. Biliyoruz ki orada Cibuti’de güneş dışında jeotermal enerjide de değerli bir potansiyel var.” değerlendirmesini yaptı.

susuzhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu