Haber

Minimum fiyat 12 bin TL mi olacak? Asgari ücret komitesinin ikinci toplantısı ne zaman?

Asgari ücret komitesinin basına kapalı ilk toplantısının ardından açıklamalarda bulunan TÜRK-İŞ Heyet Başkanı ve Türk Haber İş Sendikası Genel Başkanı Veli Solak, “TÜRK-İŞ olarak talebimiz, bu toplantının bir an önce tamamlanmasıdır. Asrına yakışır Türkiye Asrı’na yakışır bir an önce Asgari ücret, işçi Günün şartlarına göre, ekonomik krize göre, ev kiralarına göre, geçim derdine göre kardeşlerimizin gündem olmasını istiyoruz. Resmi belgeler istendi. Açıklama yapacağız. Rakamlar konuşulmadı” dedi. Peki asgari fiyat ne zaman açıklanacak?

ERDOĞAN’DAN ASGARİ FİYAT AÇIKLAMASI

Asgari fiyat komitemiz çalışmalarına başlamıştır. Müzakereler ilerliyor. Tüm taraflara nüfuz edecek iyi bir seviyede olacak. Memur zam oranlarıyla ilgili yakında Meclis sürecini başlatacağız. Tüm projelerimizi net bir takvim çerçevesinde tek tek hayata geçireceğiz. Alanında fark yaratan isimleri ilgili kurumlara atadık. Yeni dönemimizde de kadınlar her alanda öncü rol oynamaya devam edecek. Güçlü kabinemiz ve mağlup meclisimizle milletimizin refahını yükselteceğiz. Hükümet programını hazırlamak için Başkan Yardımcımız Cevdet Bey’i görevlendirdik. Yol haritamızı milletle paylaşacağız.

TEMMUZ AYI TABAN FİYAT SENARYOLARI
Asgari ücret %25 Artımlı Rakam %30 Artımlı Hane %35 Artımlı Rakam %40 Artımlı Rakam
8.506,80 TL 10.633 TL 11.058 TL 11.484 TL 11.908 TL

 

”ASGAM ÜCRET 500 DOLAR DÜZEYİNDE OLACAK”

Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Alım, Temmuz ayında taban fiyatın 500 dolara düşürüleceğinin sinyallerini vermişti.

Güncel kur hesabıyla taban fiyat 500 dolar olarak alınırsa 11 bin 850 lira seviyelerine ulaşacak.

ASGARİ FİYAT NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

TÜRK-İş Heyeti Lideri Veli Solak yaptığı açıklamada, yeni asgari fiyat konusunda rastgele bir rakamdan bahsetmediklerini belirterek, müzakerelerin bayramdan önce bitmesini beklediklerini söyledi. Toplantıda patron tarafını temsil eden TÜRK-İş Heyeti Lideri Veli Solak’ın yaptığı açıklama şöyle;

“Hiç bir rakam konuşmadık. Yüzyıla yakışır bir rakam istiyoruz. Yeni görüşme yarın olabilir. Başka bir zaman. Bayramdan önce bitmesini bekliyoruz.”

ASGARİ FİYAT 2. TOPLANTI NE ZAMAN?

Asgari Fiyat Tespit Kurulu’nun ilk toplantısı 13 Haziran Salı günü yapıldı. Yaklaşık 1 saat süren toplantı saat 14.00’te sona erdi. Asgari Fiyat Tespit Komitesi’nin ikinci toplantısı 19 Haziran’da yapılacak.

GÜNCEL ASGARİ ÜCRET
Minimum Fiyat 2023 Brüt Fiyat (Aylık) 10.008,00 TL
Minimum Fiyat 2023 Net Fiyat (Aylık) 8.506,80 TL
Minimum Fiyat 2023 Brüt Fiyat (Günlük) 333,60 TL

 

ASGARİ FİYAT KOMİTE TOPLANTISI KAÇ DEFA OLACAK?

Asgari Fiyat Tespit Komitesi’nin önceden belirlenmiş bir toplantı programı yoktur. Asgari fiyat orta artışta, toplantının kaç kez yapılacağı toplantının seyrine, her iki tarafın beklenti ve artış oranı taleplerine göre belirlenir.

Heyet 2023 yılı Ocak ayından itibaren geçerli olacak taban fiyatı belirlerken toplamda 4 kez ortaya çıktı. Toplantı programı şu şekildeydi;

  • Asgari Fiyat Tespit Komitesi 1. Toplantısı 7 Aralık 2022

  • Asgari Fiyat Tespit Kurulu 2. Toplantısı 14 Aralık 2022

  • Asgari Fiyat Tespit Komitesi 3. Toplantısı: 20 Aralık 2022

  • Asgari Fiyat Tespit Komisyonu 4. toplantısı 22 Aralık 2022 (Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni asgari ücreti açıkladı)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu