Haber

James Webb, kum bulutları ve kükürt içeren Neptün benzeri ötegezegeni keşfetti

Uzay araştırmalarının artmasıyla birlikte evrenin gerçekte ne kadar büyük olduğunu bir kez daha görüyoruz. James Webb uzay teleskobu evrenin gizemlerini aydınlatmaya devam ediyor. Şu ana kadar keşfedilen pek çok gök cismi ve galaksi James Webb teleskopunun imzasını taşıyor. Şimdi Neptün’e benzeyen, kum bulutları ve kükürtle dolu bir ötegezegen keşfetti. Detaylar burada…

James Webb kükürt dolu ötegezegen Neptün’ün bir kopyasını araştırıyor!

James Webb Uzay Teleskobu, bir dış gezegen hakkında ilgi çekici bir şeyi ortaya çıkardı. Bu ötegezegen WASP-107b olarak bilinen bir gaz devidir. Ayrıca Neptün’e çok benziyor. Bu gaz devi şu anda Dünya’dan yaklaşık 211 ışıkyılı uzaklıktaki bir yıldızın yörüngesinde dönüyor.

Bu ötegezegen ilk kez 2017 yılında keşfedildi. Şimdi Webb Uzay Teleskobu bu gizemli gezegenin bazı sırlarına ışık tutuyor. Uzay teleskopu, ötegezegenin atmosferinin kum bulutları ve bulutlarında yüksek miktarda kükürt içerdiğini ortaya çıkardı.

Webb ve Hubble’dan efsanevi işbirliği: Evrenin gizemi aydınlanıyor!

Bu yeni keşif sayesinde gezegenin atmosferinin James Webb uzay teleskopunun gözlemlerini engelleyecek kadar ağır olmadığı ortaya çıktı. Gökbilimciler teleskobun Orta Kızılötesi Aygıtını (MIRI) kullanıyor. Bu sayede yapısı hakkında daha fazla bilgi edinebilecekler.

Araştırmacılar, dalga boyu ölçümlerine dayanarak WASP-107b’nin atmosferinde yüksek konsantrasyonlarda kükürt tespit etti. Ayrıca atmosferinde gökyüzünü dolduran kum bulutları bulunur. Bilim insanları, gezegenin atmosferindeki yüksek kum, su ve kükürt dioksit ölçümleri nedeniyle gezegenin biraz şişkin olduğunu düşünüyor. Şaşırtıcı bir şekilde gökbilimciler atmosferde metan izine rastlamadılar.

WASP-107b’nin yapısına rağmen gökbilimciler, gezegenin yıldızının nispeten soğuk olduğunu ve çok fazla yüksek güçlü foton yaymadığını söylüyor. Ancak gaz devinin atmosferi kabarık ve havadar bir yapıya sahip. Bu nedenle yayılan fotonlar atmosferin derinliklerine nüfuz eder. Webb’in MIRI’sini kullanarak yüksek kükürt dioksit konsantrasyonlarına neden olan faktörleri araştıracaklar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu