Haber

İstanbul’un tarihi yapıları ‘Yadigar Projesi’ ile geleceğe taşınıyor

İstanbul Valiliği’nin uyumu ve ilçe belediyelerinin desteğiyle başlayan Yadigar Projesi’nin tanıtım toplantısı, Vali’nin konuşmalarının ardından İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz’ın moderatörlüğünde tarihçi Prof. Davut Gül. Dr. İlber Ortaylı’nın ‘Yadigar’ başlıklı konuşmasıyla İstanbul Valiliği’nde gerçekleşti.

Vali Davut Gül konuşmasının başında projenin ‘Yadigar’ isminin nasıl belirlendiğini anlattı. X (twitter) hesabı üzerinden anket yaparak daha fazla oy alarak ‘Yadigar’ isminin seçildiğini belirtti.

Kayıp 180 eser yeniden inşa ediliyor

Vali Gül, konuşmasında, atalarımızdan miras kalan eserleri gelecek nesillere aktarmak amacıyla 3 yıllık süreçte toplam 1000 eseri canlandıracaklarını söyledi. Gül, günümüze ulaşmamış ancak tescilli 180 eserin aslına uygun olarak inşa edileceğini belirtti. Bu 1000 eserden 148’i çeşme, 77’si diğer sivil mimari eser olmak üzere 225’inin fiilen çalışmalarına başlandı.” söz konusu. Ayrıca 2014 yılında kurulan Yatırım İzleme ve Uyum Müdürlüğü (YİKOB) tarafından toplam 344 eserin restore edildiğini belirtti.

Yadigâr Projesi’nin kaynağının kültürel katkı payı olduğunu belirten Vali Gül, projeye sahip çıkan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na, ilçe belediyeleri ve üniversitelere teşekkür ederek, eserlerin gelecek nesillere aktarılmasının ilk adım olduğunu belirtti. öncelik.

Ortaylı: “Yadigar Projesinde 3 aşamalı değişim öngörülüyor”

Davut Gül’ün konuşmasının ardından, moderatörlüğünü İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz’ın yaptığı tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı ile proje kapsamında röportaj yapıldı. İlber Ortaylı, İstanbul için bir denetim mekanizmasının kurulması gerektiğini belirtti. “Proje kapsamında 3 aşamalı bir değişim öngörülüyor. “Birinci aşama İstanbul’daki tescilli eserlerin tespiti ve yok olanların yeniden canlandırılması, ikinci aşama 1000 eser tespit edildikten sonra çocuk kütüphanelerinin genişletilmesi, üçüncü aşama ise şehrin siluetinin ve kendisinin korunmasıdır.”söz konusu.

Çalışmaların halka sorarak yapılması gerektiğini vurgulayan İlber Ortaylı, uygar milletlerin sadece arşivlerle, mühendislerle, mimarlarla değil, halka sorarak da çalışmalar yaptığını belirtti.

“Bizans mirasını yok etmek için önce Osmanlı İmparatorluğu’nu yok etmek gerekir.”

Tarihi kazı ve çalışmalara değinen Ortaylı, şunları söyledi: “Türkiye’de bir söz vardır: ‘Bizans mirası yok ediliyor.’ “Bu kadar yalan bir yalan olamaz. Bu bir katman meselesidir. Bizans mirasını yok etmek için öncelikle Osmanlı İmparatorluğu’nun yıkılması gerekiyor. Nitekim öyle de oldu. 15. yüzyıl çok önemli bir yüzyıldır. Hepsi yok edildi.”sözlerini kullandı.

“İstanbul ve Bursa kurtarılmazsa 700 yıllık tarih çöp olacak.”

“Bazı eserler birbiriyle bağlantılıdır. Ayasofya’nın yeraltı sistemine dikkat etmezseniz aynı sistem Topkapı Sarayı’nın altındadır, dolayısıyla da israftır. Sayın Cumhurbaşkanımız, Başbakan iken bunu üstlendi. kuyumcuların imalat bölümlerini ve atölyelerini buradan kaldırma kararı aldı ve bunu vurguladı.Bürokrasinin alt tabakası buna dikkat etmediler ve adamlar çıkmadı.Ancak altının bulunduğu yerlerin yıkıntılarının olduğunu herkes biliyor. kadim eserleri yok etmek için işlendi. Onlara yer gösterildi ama yarısı bile gitmedi. Onların çıkarına olan şey mutlaka tarihin ve milletin çıkarına değil. Türkler öyle tuhaf bir zenginlik içindeler ki. Bu yeni zenginlik açısından zenginiz.”Bundan kurtulmamız lazım. Yeni zenginliklerden kurtulacağımız iki büyük merkez, şu anda yıkılmış olan İstanbul ve Bursa’dır. Buraları kurtarmazsak bu ülkenin 700 yılı heba olacak. Mahalle sakinleri bunun farkında değil. Bunun sorumluluğu herkese aittir.”



“Tamamen kaybolan kültürel mirasımızı yeniden canlandırıyoruz”

Fatih Belediye Başkanı M. Ergün Turan, “Geleceğe Emanet Emanet Emanet Projesi”nin protokol imza töreninde konuşan, şunları söyledi: “Fatih Belediyesi olarak 2019 yılından bu yana yürüttüğümüz proje, bakım ve onarım çalışmalarıyla 550 kültürel mirasımıza dokunduk. Bunların yaklaşık 250’si terk edilmiş, detayları kaybolmaya yüz tutmuş ahşap sivil mimari örnekleriydi. Hızlı bir şekilde onları taradık ve anketlerini çizdirdik.

Yoğun olarak üzerinde çalıştığımız bir diğer konu da tarihi çeşmelerimiz. Proje kapsamına 137 tarihi çeşmeyi dahil ettik. Projesi onaylanan 111 tanesinin tamirini yapıyoruz; Geçtiğimiz hafta 70 tanesinin onarımını tamamladık. “Atalarımızdan miras kalan kültürel mirasımızı koruyarak geleceğe aktarmak için durmadan çalışmaya devam ediyoruz.”söz konusu.

Program sonunda projeye katılan Fatih, Eyüpsultan, Üsküdar, Beyoğlu, Kağıthane, Silivri belediyelerinin belediye başkanları ve kaymakamları ile proje protokolü imzalandı.

KAYNAK: HABER7

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu