Ekonomi

Brent petrolün varil fiyatı 85,42 dolar

Uluslararası piyasalarda Brent petrolün varili 85,42 dolardan işlem görüyor.

Dün 86,04 dolara yükselen Brent petrolün varil fiyatı günü 84,93 dolardan tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı bugün kapanış tarihi olan 09:46’ya göre yüzde 0,58 artarak 85,42 dolardan işlem görüyor. Bir varil Batı Teksas tipi (WTI) ham petrol birkaç dakika içinde 80,91 dolardan alıcı buldu.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve bazı OPEC dışı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ kümesine üye ülkelerin aldığı yeni üretim kesintisi kararı fiyatlardaki yükselişte etkili olmaya devam ediyor.

Pazar günü Suudi Arabistan ve Rusya başta olmak üzere 9 ülke, Mayıs ayının prestijiyle petrol üretimini günde yaklaşık 1,6 milyon varil kısma kararı aldı.

Dün internet üzerinden yaptıkları 48. Karma Bakanlar İzleme Komitesi (JMMC) Toplantısında öne çıkan bir grup, söz konusu kararın petrol piyasasındaki istikrarı desteklemeye yönelik bir ihtiyati tedbir olduğunu kaydetti.

Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak da dün Rus devlet kanalı Rossiya-24’e yaptığı açıklamada, OPEC+ grubunda 23 ülkenin yer aldığına işaret ederek, diğer ülkelerin de gerekirse gönüllü olarak petrol üretimlerini kısma kararı alabileceğine işaret etti.

Uzmanlar, Kovid-19 tedbirlerinin kaldırıldığı Çin’de talepte beklenen toparlanma dikkate alındığında arz daralmasına ilişkin endişelerin arttığını belirtiyor.

Öte yandan, üretimi kısma kararının ardından yükselen petrol fiyatları, piyasalarda enflasyonun bu çabayı sekteye uğratabileceği endişesini yeniden canlandırdı.

Dün Louis Fed Lideri James Bullard, özel bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, petrol fiyatlarındaki artışın enflasyonu düşürme işini şimdilik daha da zorlaştırdığını belirterek, bu durumun uzun bir süre devam edip etmeyeceğinin bilinmediğini söyledi. vadeli etki ya da değil.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen da OPEC+ grubunun üretimi kısma kararını “çok yapıcı olmayan bir hareket” olarak nitelendirdi ve bunun küresel büyüme için olumlu olmadığını söyledi.

OPEC+ kümesindeki atılımın enflasyonu düşürmeye yardımcı olmayacağına işaret eden Yellen, enflasyonun zaten yüksek olduğu bir dönemde bunun belirsizliği ve tüketici üzerindeki yükü artırdığını söyledi.

Uzmanlar, petrol fiyatlarındaki yükselişin şimdiden faiz artışları ve son bankacılık sıkıntılarıyla boğuştuğunu söylüyor. ekonomiiçin yeni bir tehdit oluşturduğuna dikkat çekiyor.

ABD ve Avrupa’da açıklanan makroekonomik verilerde ekonomik aktivitede yavaşlama sinyalleri güçlenmeye devam etti.

Teknik olarak Brent petrolün 85.58$-86.22$ aralığının direnç, 84.94$-84.30$ aralığının ise takviye bölgesi olarak görülebileceği belirtiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu