Haber

ASEAN Ülkeleri Barış ve İstikrarı Korumanın Önemini Vurguluyor

Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) ülkeleri, barış ve istikrarın sağlanamamasının bölgenin büyümesine zarar vermesinden endişe ediyor.

Endonezya’nın başkenti Jakarta’da 43. ASEAN Zirvesi eşiğinde düzenlenen 26. ASEAN+3 Zirvesi’nde ASEAN ülkeleri yetkilileri Çin, Japonya ve Güney Kore liderleriyle bir araya geldi.

Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo, 26. ASEAN+3 Zirvesi’nin açılış konuşmasında, yeşil ekonominin geliştirilmesine odaklanılarak yeni iş birliği fırsatlarının yaratılması gerektiğini söyledi.

ASEAN’ın Çin, Japonya ve Güney Kore’nin elektrikli araç aküsü ekosisteminin gelişimine ve ASEAN Hint-Pasifik Forumu’na yaptığı katkıları takdir ettiğini ifade eden Widodo, bu adımların bölgenin kalkınması açısından önemli olduğunu vurguladı.

ASEAN’ın bölgede barış ve istikrarın sağlanamaması durumunda bölgenin büyümesine sekte vuracağından endişe duyduğunu kaydeden Widodo, “Bu nedenle hepimizi aynı duyguları paylaşmaya, aynı bilince sahip olmaya ve bölgesel barışı korumaya davet ediyorum. Uluslararası hukuka saygı göstermeye devam ederek istikrar ve istikrarı bir arada sürdüreceğiz.” sözünü kullandı.

11. ASEAN-ABD Hill gösterisi

ASEAN’ın resmi internet sitesinde yayımlanan açıklamaya göre, ASEAN liderleri, 11. ASEAN-ABD Zirvesi kapsamında Washington’u temsilen gelen Lider Yardımcısı Kamala Harris ile bir araya geldi.

ASEAN’ın Hint-Pasifik perspektifini geliştirmenin değerinin vurgulandığı toplantıda, ASEAN-ABD Eylem Planı Eki’nin (2021-2025) Kapsamlı Stratejik Ortaklığı yansıtacak şekilde somut, anlamlı ve karşılıklı yarar sağlayacak şekilde uygulanması kararlaştırıldı.

Toplantıda ayrıca ABD’de ASEAN-ABD Merkezi kurulması planından duyulan memnuniyet de dile getirildi.

haberyerkoy.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu