Teknoloji

Araç sahipleri dikkat! Hasarlı trafik kazalarında emsal karar

Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Umut Yeniocak, aracın serviste kaldığı süre içerisinde ikame araç kiralanması halinde ikame araç için ödenen kiralama bedelinin ayıplı taraftan talep edilebileceğini belirtti.

Yargıtay’ın bu bedeli bir kayıp kalemi olarak gördüğünü kaydeden Yeniocak, bu hususta herhangi bir ihtilaf bulunmadığını, zira zarara ilişkin ödenen kira bedelinin malvarlığında irade dışı bir azalma olduğunu, yani, kelimenin tam anlamıyla. “hasar” araç. Bunun tazmin kapsamına girdiği değerlendirmesini yaptı.

Ayrıca Yeniocak, araç sahiplerinin dikkat etmesi gereken önemli bir konuya daha dikkat çekiyor. “normatif hasar”Alternatif olarak kabul edebileceğimiz ikame araç kiralama yapılmamasına rağmen sırf aracı kullanma imkanından mahrum bırakıldığı için tazminat davasının yolunun açıldığına dikkat çekti.

Ancak Türk Hukukunda normatif kayıp nedeniyle tazminat talep edilemeyeceğini, yani sadece bir şeyin veya hakkın kullanılmasından mahrumiyet için talep edilemeyeceğini açıklamıştır.

Ancak Yargıtay’ın bazı kararlarında normatif kayıptan söz edilmemekle birlikte bu anlama gelebilecek bazı tazminat taleplerinin kabul edildiğinden bahsetmiştir. Yeniocak, Yargıtay 4. Hukuk Dairesi’nin ibret verici kararının bunun güzel örneklerinden biri olduğunun altını çizdi.

haberpertek.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu