Ekonomi

Almanya ekonomisi üçüncü çeyrekte daraldı

Almanya Federal İstatistik Ofisi’nin (Destatis) ön verilerine göre, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH), üçüncü çeyrekte bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,1 azaldı.

Alman ekonomisinin çeyrekte yüzde 0,3 küçülmesi bekleniyordu. Almanya ekonomisi ikinci çeyrekte revize edilen rakamlarla bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,1 büyüdü.

Ülkenin GSYH’si 2023’ün üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,3 azaldı.

Neden daraldı?

Alman ekonomisinin üçüncü çeyrekte daralmasının temel nedeni yüksek enflasyon ve faiz oranlarının özel tüketimi yavaşlatmasıydı.

Alışılmışın dışında yüksek enflasyonun tüketicilerin satın alma gücünü zayıflatmaya devam etmesi nedeniyle hane halkı tüketimi üçüncü çeyrekte düştü.

Destatis, açıklamasında şunları söyledi: “Üçüncü çeyrekte özellikle hanehalkı nihai tüketim harcamaları daha düşüktü. Tam tersine makine ve teçhizata yapılan brüt sabit sermaye yatırımlarından olumlu katkılar geldi.” Onun sözleri yer aldı.

finansman sorunu

Öte yandan, zayıf küresel ekonomi de Almanya’nın ihracatının büyümesini engelledi. Pek çok sanayileşmiş ülkede enflasyona karşı faiz oranlarındaki keskin artış, “Almanya’da üretilen” ürünlerin satın alınmasına yönelik finansmanı önemli ölçüde daha pahalı hale getiriyor.

Destatis son çeyreğe ilişkin ayrıntılı verileri 24 Kasım’da açıklayacak.

‘Küçülen tek ülke olacak’

Hükümet, büyümenin 2024’te yüzde 1,3’e, 2025’te ise yüzde 1,5’e çıkmasını bekliyor. Uluslararası Para Fonu (IMF), 12 Ekim’de yaptığı açıklamada, Almanya’nın bu yıl küçülen tek gelişmiş ülke olacağını açıklayarak büyüme beklentisini eksi yüzde 0,3’ten yüzde 1,5’e düşürdü. eksi yüzde 0,5.

Öte yandan ülkede ağustos ayında yüzde 6,1 olan yıllık enflasyon, Eylül ayında beklentiler doğrultusunda yüzde 4,5’e gerileyerek Rusya-Ukrayna savaşından bu yana en düşük seviyeyi gördü.

haber-buharkent.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu