Ekonomi

Abdi İbrahim, düşük karbonlu ambalaj stratejisi Yeşil Uyum ile ilaç sektöründe bir ilki gerçekleştiriyor.

Abdi İbrahim, HEAL2030 sürdürülebilirlik stratejisi kapsamında hayata geçirdiği düşük karbonlu ambalaj stratejisi Green Harmonization ile dünya ilaç sektöründe bir unsurun altına imza atıyor.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, “Geleceği İyileştirmek” mottosu ve “paydaşları için daha fazla değer yaratmayı” hedefleyen HEAL2030 stratejisi kapsamında birçok projeye imza atan Abdi İbrahim’in en değerli adımlarından biri. Daha az kaynak kullanarak”, düşük karbonlu paketleme stratejisidir. “Yeşil Uyum” oldu.

Bütüncül bir bakış açısıyla oluşturulan HEAL2030 stratejisinin çevre başlığı altında hayata geçirilen en özel projelerden biri olan Green Harmonization, “Shrink-Switch-Recycle (shrink, change ve recycle)” olmak üzere üç faz üzerinde şekilleniyor.

Abdi İbrahim, Yeşil Uyum stratejisinin “Shrink” adını verdiği ilk fazında dünya ilaç sektöründe ilk kez, şirketin Scope-3 emisyonlarında en az yatırım maliyeti ile maksimum azalma sağlamayı amaçlayan bir algoritma geliştirdi. Bir üniversite-sanayi projesi ile geliştirilen bu yapay zeka tabanlı sezgisel optimizasyon algoritması sayesinde daha az ambalaj ve daha az kaynak kullanılarak aynı ölçüde ilaç üretilebilmektedir.

Yılda yaklaşık 1 milyon avro maliyetle tasarruf edildi

Abdi İbrahim tarafından ruhsatlandırılan 26 adet blister iş üretiminde makul sayıda yeni kalıp ve yeni hat çizelgeleme önerileri olarak özetlenebilecek optimizasyon çıktılarının hayata geçirilmesiyle önemli kazanımlar elde edilmiştir.

Şirketin üretim limitlerindeki verimlilik artışı sayesinde 6 hafta boyunca ek kapasite yaratmanın yanı sıra, 179 ton ambalaj tasarrufu, kutu başına ambalaj kaynaklı karbon emisyonunda yüzde 28 azalma, yıllık elektrik tüketimine eşit enerji tasarrufu 150 hane ve 90 kilogramlık üretim için 2.500 ahşap palet azaltımı. İsrafın da önüne geçilerek yılda yaklaşık 1 milyon Euro tasarruf sağlandı.

“Hedef, 2030 yılına kadar karbon nötr bir şirket olmak”

Abdi İbrahim Kurumsal Bağlantılar, Sürdürülebilirlik ve İrtibat Müdürü Dr. M. Oğuzcan Bülbül, stratejinin çevre başlığında “2030 yılında karbon nötr şirket olmak”ın en değerli hedef olarak belirlendiğini vurguladı.

Bülbül, “Bu doğrultuda yaşadığımız çevreye olan etkimizi en aza indirmek ve daha iyi bir gelecek için inovasyon, dijital dönüşüm ve sürdürülebilirlik ekseninde konumlandırdığımız birçok projeyi hayata geçiriyoruz. ‘ Yeşil Uyum projemizin ikinci aşaması olan biyolojik olarak parçalanabilen ve daha az karbon salımına neden olan polimer. İçerikli ambalaja geçmeyi hedefliyoruz.” sözlerini kullandı.

Bülbül, projenin “Geri Dönüşüm” aşaması hakkında bilgi vererek şu değerlendirmelerde bulundu:

“Projemizin hayata geçmesi için yeni yasal düzenlemelere ihtiyaç duyulan üçüncü fazda ise biyolojik olarak parçalanabilen ambalajlara sahip ürünlerimizin bertaraf aşamasında ekonomiye kazandırılması ve ilaç branşında bir döngüsellik yaratılması hedefleniyor. 111 yıllık geçmişimizin sorumluluğuyla ve 21 yıldır Türk ilaç sektörüne öncülük ederek, “Daha az kaynak kullanarak daha fazla maliyet yaratma hedefimize emin adımlarla ilerlemeye devam ediyoruz. Aynı zamanda küresel yeşil dönüşüm sürecinin bir modülü olmak için var gücümüzle çalışıyoruz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu