Haberler | Son dakika haber

Haberler ve son dakika gelişmeleri | Güncel haber

Papa’dan Paskalya’da Gazze’de ateşkes, Ukrayna için adil ve kalıcı barış daveti

Katolik dünyasının manevî başkanı Papa Franciscus, Gazze'de silahların susması ve Ukrayna’da adil, kalıcı bir barışın sağlanması için memleketler arası kamuoyuna güçlü bir davette bulundu.
AA

Hristiyan dünyasının en kutsal periyotlarından biri olan Paskalya, bu yıl da Vatikan’ın simgelerinden Aziz Petrus Meydanı’nda düzenlenen ayinle kutlandı. Hz. İsa’nın dirilişine atfen gerçekleştirilen bu manalı merasimde, bu kere alışılmışın dışında bir tablo vardı: Nekahet sürecinde olan Papa Franciscus, ayini şahsen yönetemedi.

Şubat ve Mart aylarında geçirdiği çift taraflı zatürre nedeniyle 38 gün hastanede tedavi gören ve hala tam olarak iyileşemeyen Papa, merasimin sırf son kısmına tekerlekli sandalye ile katıldı. Aziz Petrus Bazilikası’nın locasından inananlara el sallayan ve bayramlarını kutlayan Papa, bu yıl klasik “Urbi et Orbi” (Roma ve dünyaya) bildirisini da bir yardımcısına okuttu.

HER COĞRAFYADA BARIŞ ARAYIŞI

Papa’nın iletisinde öne çıkan tema, kuşkusuz dünya genelinde yükselen çatışmalara karşı barış davetiydi. Katolikler ve Ortodoksların bu yıl Paskalya’yı tıpkı gün kutladığını hatırlatan Papa, bunun “birlikte dua etmek için büyük bir fırsat” olduğunu vurguladı. Akabinde, dünyanın çeşitli kriz bölgelerine dikkat çeken çarpıcı bildiriler verdi.

Özellikle Gazze’de süregelen yıkıma dikkat çeken Papa, “Gazze’de süren fecî çatışma, yalnızca mevt ve yıkım değil, tıpkı vakitte onur kırıcı bir insani trajedi yaratıyor” dedi. Savaşın taraflarına seslenen Papa, derhal ateşkes ilan edilmesini, rehinelerin özgür bırakılmasını ve temel gereksinimlere erişimi olmayan sivillere insani yardım sağlanmasını talep etti.

ORTADOĞU, AFRİKA VE KAFKASLAR İÇİN BARIŞ MESAJI

Papa Franciscus, Lübnan ve Suriye’deki Hristiyan topluluklara da özel olarak değindi. Suriye’nin tarihî bir dönemeçten geçtiğini belirterek, buradaki Hristiyanların ülkelerinin geleceğinde kelam sahibi olma taleplerine dayanak verdi. Yemen’de uzun müddettir süren savaşın halkı insanlık dışı şartlara mahkûm ettiğini belirten Papa, tahlil için diyalog davetini yineledi.

Ukrayna’daki savaşa da değinen manevî önder, adil ve kalıcı bir barışın sağlanması için tüm taraflara davette bulundu. Güney Kafkasya’da ise Ermenistan ile Azerbaycan ortasında barış muahedesinin bir an evvel imzalanması ve hayata geçirilmesi için dualar ettiğini söyledi.

“GERÇEK BARIŞ, SİLAHSIZLANMADAN GEÇER”

Papa’nın bildirisinin dikkat çeken kısımlarından biri de global silahlanma yarışı üzerineydi. Barışın, yalnızca kelamla değil, gerçek silahsızlanma adımlarıyla mümkün olabileceğini vurgulayan Papa Franciscus, “Savunma hakkı, tüm dünyayı bir silah pazarına çevirmemeli” sözlerini kullandı.

GÖÇ, ÖZGÜRLÜKLER VE BATI BALKANLAR MESAJI

Siyasi krizlerin yaşandığı Batı Balkan ülkelerinde de aktörlere tansiyonu tırmandırmama davetinde bulunan Papa, farklı inançlara ve ömür biçimlerine sahip insanlara müsamahayla yaklaşılması gerektiğini söyledi. Din, fikir ve tabir özgürlüğünün olmadığı yerlerde gerçek barışın mümkün olmayacağını belirten Papa, göçmenlere yönelik ön yargılara karşı da ikazda bulundu: “Hepimiz Rabbin çocuklarıyız.”

Papa’nın, Gazze’de ateşkes daveti yapması ve Ukrayna için adil barış talebinde bulunması, meydanda toplanan binlerce kişi tarafından uzun alkışlarla karşılandı.

Törenin sonunda Papa, “Papamobile” olarak bilinen özel aracıyla Aziz Petrus Meydanı’nda cins atarak inananları selamladı. Hastalığı nedeniyle yaklaşık iki aydır bu gelenekten uzak kalan Papa Franciscus’un tekrar halkla direkt temas kurması, duygusal anlara sahne oldu.