Google, yeni bir toplu dava ile karşı karşıya
Bu ay, Google (GOOGL) için oldukça önemli oldu. Çünkü şirket, Made by Google etkinliğinde Pixel 9 serisini piyasaya sürdü. Yeni özellikler ve gelişmiş yeteneklerle donatılmış olan bu seri, kullanıcılar tarafından büyük ilgi gördü. Ancak şirket, devam eden girişimleri ve ürün geliştirmelerinden dolayı insanlardan beğeni toplamışken kullanıcı bilgilerini izinsiz topladığı iddiasıyla açılan bir toplu dava ile karşı karşıya kaldı. Daha önce reddedilmiş olan bu dava, mahkemenin kararı tersine çevirmesiyle yeniden gündeme geldi ve teknoloji devi zor durumda kaldı.
Google’ın, kullanıcı bilgilerini izinsiz olarak topladığı iddia ediliyor
Söz konusu dava yeni açılmadı. 2020’den beri sürüyor. Davacılar, “senkronizasyon” özelliğini açsalar da açmasalar da Google’ın, Chrome kullanıcılarının verilerini izinsiz olarak kullandığını iddia ediyor. Bu özellik, kullanıcıların yer imlerini, şifrelerini ve verilerini Google hesaplarına kaydetmelerine ve Chrome’a giriş yaptıklarında bu bilgilere kolayca erişmelerine olanak tanıyor.
Dava, Aralık 2022’de Google lehine reddedilmişti ancak federal temyiz mahkemesi önceki kararı bozdu ve dava yeniden açıldı. Temyiz mahkemesi, davanın daha dikkatli incelenmesi ve kullanıcı perspektifinin göz önünde bulundurulması gerektiğini belirtti.
Google daha önceki savunmasında, kullanıcıların şirketin gizlilik politikasını kabul ederek bilgiye erişime izin verdiğini iddia etmişti. Mahkeme de Google’ın aslında onay aldığını belirterek davayı reddetti. Kullanıcılar kullanım şartlarını kabul ederek veri toplama izni verdiği için dava yeterince güçlü bulunmadı.
Ancak Salı günü Yargıç Milan D. Smith Jr., kararı tersine çevirerek kullanıcıların onay verdiklerini anlayıp anlamadıklarının dikkate alınması gerektiğini belirtti ve davanın yeniden incelenmesi için alt mahkemeye gönderilmesini emretti. Smith şöyle yazdı:
“Bir kullanıcı, verilerinin toplandığına onay verdiğini net bir şekilde anlamış olmayabilir.”
Yeniden açılan dava, tarayıcılarını Google hesaplarıyla senkronize etmemeyi tercih eden ve 2016’dan beri Chrome kullanan kullanıcıları kapsıyor. Davacılar, Google’ın kullanıcı kişisel verilerine yalnızca senkronizasyon özelliği etkin olduğunda erişeceğine dair Chrome gizlilik bildirimine uymadığını savunuyor. Google henüz devam eden konu hakkında açıklama yapmadı. Bu olaydan sonra çoğu kişi, teknoloji şirketlerinin kullanıcı onayını ve veri toplamayı daha dikkatli ele alması gerektiğini düşünüyor.
Bu haber ilk olarak Techolay sitesinde yayımlanmıştır